ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

 

Ορισμοί : 1. Θεωρεία Ωρίμανσης (γονίδια)

  1. Θεωρεία Συμπεριφορισμού (περιβάλλον)

 

Φάσεις αναπτυξιακής ηλικίας :

  1. Βρεφική ηλικία (0-2 ετών)
  • Όραση, ακοή, γεύση & όσφρηση
  • Θεωρεία του Δεσμού
  • Στοματικό στάδιο κατά Freud
  1. Νηπιακή ηλικία (2-5 ετών)
  • Νοητική ανάπτυξη
  • Κοινωνική ανάπτυξη
  • Ανάπτυξη ταυτότητας φύλου
  • Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη
  • Ανάπτυξη Οιδιπόδειου συμπλέγματος
  • 2-3 ετών→ Πρωκτικό στάδιο & 3-5 ετών → Φαλλικό στάδιο κατά Freud
  1. Παιδική ηλικία (6-12 ετών)
  • Ομαλή ένταξη σε ομάδα (κίνδυνος Bullying)
  • Νοητική ανάπτυξη
  • Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη
  • Λανθάνων φάση κατά Freud
  1. Εφηβική ηλικία (13-19 ετών)
  • Εμφάνιση εμμηνόρροιας/σπερματογένεσης
  • Νοητική ανάπτυξη
  • Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη
  1. Αρχική ενήλικη περίοδος (20-40 ετών)
  2. Μέση ενήλικη περίοδος (41-65 ετών)
  3. Γεροντική ηλικία (65 + ετών)

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ HARLOW & HARLOW

 

  • Ισχυρό πλήγμα για την θεωρεία του δεσμού

 

  • Πείραμα σε πιθήκους Rhesus (1966) οπού μελέτησαν την δημιουργία δεσμού μεταξύ νεογέννητου πιθήκου και 2 ”μητέρων” υποκατάστατων της βιολογικής {1η συρμάτινη μητέρα με μπιμπερό (άρα και φαγητό) και η 2η υφασμάτινη μητέρα χωρίς μπιμπερό (άρα άνευ τροφής)}.

 

  • Να γίνει περιγραφή του πειράματος.

Αποτελέσματα :       

  1. Η ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών, δεν είναι αποφασιστικός παράγοντας στην δημιουργία δεσμού.
  2. Η ανάγκη για απτική επαφή και ”ζεστασιά”, είναι ισχυρότερος παράγοντας στην δημιουργία δεσμού.
  3. Σε έλλειψη φυσικής μητέρας, τα πιθηκάκια γίνονται κακές μητέρες, δεν μπορούν να ζευγαρώσουν και δεν καλλιεργούν κοινωνικές σχέσεις.

Είδη Δεσμού : 1. Ασφαλής δεσμός (65% παιδιών)

  1. Δεσμός ανασφαλής (23% παιδιών)
  2. Δεσμός αμφιθυμικός (12% παιδιών)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 

  1. Αρχέγονη συνείδηση : Ή αλλιώς πρωτο-συνείδηση συνιστά λειτουργία που επιτελεί κυρίως το ανώτερο τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους και η νήσος του εγκεφάλου, μέσω των αλληλεπιδράσεων με το υπόλοιπο σώμα. (ευεξία, πόνος).

 

  1. Πυρηνική συνείδηση : Εμπλουτίζει και διευρύνει την αρχέγονη συνείδηση, ενσωματώνοντας τις συνεχείς αλληλεπιδράσεις του εγκεφάλου. Εμπλέκει ουσιωδώς τον θάλαμο και τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού στην συχνότητα των 40 Hz. (αισθητηριακά ερεθίσματα σε ολοκληρωμένα αντιληπτικά βιώματα).

 

  1. Εκτεταμένη συνείδηση : Περαιτέρω εμπλουτισμός και αναβάθμιση της πυρηνικής συνείδησης με ενσωμάτωση και απαρτίωση της ολότητας του συνειδητού παρελθόντος βίου του ατόμου καθώς και τον συνειδητό σχεδιασμό του μέλλοντος του.

 

 

Ψυχοπαθολογικές Διαταραχές της Συνείδησης

 

  1. Οξέα Συγχυτικά Σύνδρομα (Deliria) : Κοινό γνώρισμα είναι η εξασθένιση της διαυγείας και η θόλωση της συνείδησης του περίγυρου, εξασθένηση της εστίασης, διατήρησης ή μετατόπισης της προσοχής των ασθενών σε εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα. Άμεσα επακόλουθα είναι ο αποπροσανατολισμός, η αδυναμία απομνημόνευσης και η παρακώληση της σκέψης, καθώς και διαταραχές αντίληψης όπως και παραισθήσεις & ψευδαισθήσεις. Επίσης, βλάπτεται η ψυχοκινητικότητα των ασθενών με ενδεχόμενη έντονη ψυχοκινητική ανησυχία, μειωμένη ψυχοκινητικότητα με επιβράδυνση, ή εναλλαγή. Στα οξέα συγχυτικά σύνδρομα βλάπτεται η αυτοβιογραφική και πυρηνική συνείδηση των ασθενών.

 

  1. Διαταραχή Αποπροσωποίησης : Αίσθημα αποξένωσης και απόσπασης από τον σωματικό και ψυχικό εαυτό, με διατήρηση ωστόσο της επίγνωσης ότι το αίσθημα αυτό είναι ψευδές.

Το βαθύ αίσθημα ανοικειότητας ενός γνωστού περίγυρου ονομάζεται αποπραγματοποίηση η οποία είναι παροδική και εμφανίζεται υπό μορφή οξέων επεισοδίων διάρκειας λίγων λεπτών/ωρών.

 

  1. Διασχιστική Αμνησία : Χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμη αδυναμία λεκτικής ανάκλησης συνήθως επώδυνων αυτοβιογραφικών αναμνήσεων. Κατά DSM-IV έχουμε 4 τύπους α. Εντοπισμένη, β. Επιλεκτική, γ. Γενικευμένη, δ. Συστηματοποιημένη.

 

  1. Διασχιστική διαταραχή συνείδησης εαυτού ή ταυτότητας : Διαταραχή αυτοβιογραφικής συνείδησης που χαρακτηρίζεται με τον αναδιπλασιασμό ή και τον πολλαπλασιασμό της

 

  1. Διαταραχές συνείδησης εαυτού στο Σχιζοφρενικό φάσμα : Υποκείμενη βεβαιότητα των ασθενών ότι τα περιεχόμενα της συνείδησης τους κοινοποιούνται και καθίστανται άμεσα προσιτά σε όλους. Οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τις πράξεις τους ως δικές τους αλλά ως πλήρως καθοριζόμενες από αλλότριες δυνάμεις. Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις των ασθενών προκύπτουν από την αδυναμία τους να αναγνωρίσουν ως δική τους την εσωτερική ομιλία.

 

  1. Διαταραχές συνείδησης εαυτού στην ΙΔΧ διαταραχή : Η συνεχής εισβολή στην συνείδηση ανεπιθύμητων και συνεπώς αγχογόνων σκέψεων, εικόνων ή παρορμήσεων και η εξίσου ανεπιτυχής προσπάθεια του ασθενούς να τις ανακόψει, συνιστά το χαρακτηριστικό των ιδεοληψιών που χαρακτηρίζουν την ΙΔΨ διαταραχή. Ως κύριος παθοφυσιολογικός μηχανισμός ιδεοληψιών και καταναγκασμών θεωρείται η δυσλειτουργία νευρωνικών κυκλωμάτων που εμπλέκουν γάγγλια της βάσης του εγκεφάλου με τον προμετωπιαίο φλοιό.
Phone: 6974644557
Fax: 2831100473
Τ.Κ. 74133
Λεωφ. Κουντουριώτη 158 & Γ. Χορτάτζη, Ρέθυμνο